duminică, 30 martie 2008

definitie

Arta este în esenţă cea mai profundă expresie a creativităţii umane. Pe cât de dificil de definit, pe atât de dificil de evaluat, având în vedere faptul că fiecare artist îşi alege singur regulile şi parametrii de lucru, se poate spune totuşi că arta este rezultatul alegerii unui mediu, a unui set de reguli pentru folosirea acestui mediu şi a unui set de valori ce determină ce anume merită a fi exprimat prin acel mediu pentru a induce un sentiment, o idee, o senzaţie sau o trăire în modul cel mai eficient posibil pentru acel mediu. Prin modul său de manifestare, arta poate fi considerată şi ca o formă de cunoastere(cunoaşterea artistică)....

3 comentarii:

Alex Bluzzy spunea...

Sunt de acord cu primele propozitii:arta este unul dintre produsele gandirii noastre care ne-a propulsta in varful piramidei trofice.Poate mai presus decat rolul acesta de a ne manifesta superioritatea in lumea animala, arta este expresia nevoii noastre de eliberare de cotidian:D Imi place definitia data artei, dar parca era bine daca aveam si niste poze dupa care sa ne ghidam.

valy spunea...

Sunt de acord cu definitia data despre termenul arta. Arta ajuta de multe ori sa exprimi sentimente prin imagini, imagini care te ajuta sa intelegi mai bine acel sentiment care de obicei nu poate fi exprimat prin niste simple cuvinte. Pentru ca un tablou sa exprime ceva profund,real si nu superficial, tabloul nu trebuie gandit, trebuie sa dai frau imaginatiei si a culorilor manuite de pensule, la fel cum un poet da frau unui stilou ce scrie niste cuvinte cu intelesuri puternice si cu conexiuni profunde, cuvinte ce se astern libere,fara constrangeri pe o foaie alba. La fel culorile indrumate de pensula se astern cu inteles profund intr-un mod haotic, dar totusi bine exprimat. Arta e o metoda de eliberare. In arta nu ai nevoie de reguli, regulile le impui tu. In arta arati propria opinie fara a te lasa impresionat sau influentat. Imaginatia si tendinta de expresivitate creaza arta.

cristinaa spunea...

Tot ceea ce ai spus este un pur adevar. Referitor la evaluarea unui artist sau a operei acestuia sunt d acord cu Brandusa pentru ca eu cred ca in acest domeniu este greu sa poti sa faci comparatii si evaluari. Fiecare pictor/ artist are opinia sa/ parerea sa/ ideea sa , ceea ce transmite este unic (in majoritatea cazurilor) si de aceea nu se poate pune problema de evaluari. Fiecare opera este originala si ea ar trebui sa fie apreciata asa cum trebuie mereu!