sâmbătă, 19 aprilie 2008

Francisco de Goya

FRANCISCO DE GOYA

Am ales acest pictor pentru ca il consider un adevarat artist nu datorita picturilor sale , ci datorita adevaratelor opere, opere valoroase, opere care intotdeauna ne vor aminti de ceea ce a fost Goya!
Francisco de Goya a fost nu doarcel mai mare pictor spaniol al vremii sale, ci, probabil, cea mai puternica si originala personalitate in istoria artelor vizuale din Europa. Prima parte a carierei sale indelungate a fost o poveste de succese si realizari, dar abia dupa ce a suferit o boala traumatizanta, aproape fatala, la 46 de ani, intreaga forta a geniului sau a fost eliberata in mod misterios.
La vremea sa, Goya era renumit, in primul rand, pentru portrete, dar acestea sunt privite acum ca reprezentand doar un aspect al talentului sau prodigios.Goya a pictat numeroase portrete ale prietenilor si familiei sale, dar a realizat si cateva autoportrete de-a lungul vietii. In mod predominant, portretele sale infatiseaza personaje pana la brau sau pana la piept , dar exista numeroase tablouri in marime naturala, in care personajele stau in picioare sau jos, precum si cateva portrete ecvestre de dimensiuni mari, precum "PORTRETUL MARIEI TERESA DE VALLABRIGA"



                 
 


Urmatorul tablou infatiseaza scene de magie si vrajitorie pictate de Goya pentru marele sau patron, al IX-lea duce de Osuna , care a comandat si platit realizarea acestora in 1789. Tabloul reprezinta o scena din El Hechizado por Fuerza(in traducere-"Vrajit cu forta"),o comedie din anul 1698, scrisa de dramaturgul spaniol Antonio de Zamora. In piesa, personajul principal, o fire timida, Don Claudio, este facut sa creada ca a fost blestemat si ca viata sa va continua doar atat timp cat lampa din incaperea eroinei nu se va stinge. Aceasta farsa face parte dintr-un complot prin care Don Claudio  este fortat sa se casatoreasca de frica mortii.Tablourile grotesti atarnate pe pereti a, de asemenea, scopul de a-l infricosa.In aceasta scena, eroul este infatisat reumpland frenetic lampa.









urmatoarea imagine apartine tot lui Goya si vreau sa va intreb ce credeti ca simbolizeaza? la ce se refera?cum o interpretati voi?


tabloul se numeste: "Colossus"
 













 



 




2 comentarii:

Anonim spunea...

doar o proba...

valy spunea...

Tabloul simbolizeaza dupa parerea mea un zeu sau o persoana superioara. Acea persoana este furioasa si acest lucru se poate vedea prin starea vremii, este furtuna, prin expresia fetei, este incruntat si prin flacarile care se vad aruncate catre pamant. Demonstreaza puterea si furia, chiar natura dezlantuita. Mi se pare un tablou interesant, iar ideea colegei mele este foarte buna. Sunt sigura ca ultimul tablou va avea pareri impartite. Eu spun in concluzie ca simbolizeaza puterea.