luni, 7 aprilie 2008




Alphonse (Alfons Maria) Mucha (24 august 1860 - 14 iulie 1939), artist ceh, reprezentant al curentului Art Nouveau, ilustrator, designer. A fost unul dintre cei mai importanti artisti cehi, remarcandu-se mai ales prin afisele infatisand siluete feminine.
Fascinat de arta avangardista. A fost sprijinit de un sponsor care i-a platit studiile la Academia din Munchen si la Academie Julian. A lucrat mult timp in presa, pentru diverse ziare si reviste, realizand grafica. In 1894 realizeaza prima creatie publicitara majora din cariera sa, un afis pentru Sarah Bernhardt, care i-a adus recunoasterea. In 1904 Mucha pleaca in SUA, revenind in 1911 la Praga pentru a se dedica exclusiv unei opere despre istoria popoarelor slave. Celebritatea lui Mucha se datoreaza in special stilului sau profund personal, in egala masura elegant si subtil, subiectul sau preferat fiind silueta feminina, pe care o plasa in centrul unei vegetatii luxuriante, creand astfel unele dintre cele mai apreciate afise ale vremii.

Silueta feminina poate inspira compasiune si iubire?

3 comentarii:

BOGDAN TEODORESCU spunea...

Ar fi excelent daca ne-am putea bucura si de imagini (mai) de calitate! Cu siguranta ca se gasesc suficiente si pe internet! Daca nu au o calitate prea buna, le putem posta la o dimensiune mai mica!
B.T.

Alina spunea...

femeia e sursa suprema de orice. asta spune feminista din mine. acum vorbind serios, chiar poate inspira si iubire si compasiune si orice alt sentiment cunoscut

valy spunea...

Referitor la intrebare: eu cred ca o silueta feminina poate inspira compasiune si iubire, o silueta delicata, inocenta, frumoasa si pura inspira cel mai bine iubire, compasiune, poate chiar respect.