vineri, 6 iunie 2008

NASUL II (recenzie)

Actiunea din „Nasul II" se desfasoara pe doua planuri. Pe de o parte, odiseea mafiota a lui Michael Corleone continua. Initial un om cu bune intentii si ceva medalii de razboi agatate la rever, bravul flacau al raposatului Don Vito este acum ditamai seful mafiot. Pe de alta parte, Coppola ne spune si începutul povestii clanului Corleone.
Reusind cumva, foarte interesant si inteligent, sa includa un prequel într-un sequel, regizorul ne prezinta venirea lui Don Vito în America si ascensiunea sa în lumea crimei organizate.Ispravile de arme ale lui Michael si ale caporalilor sai sunt la fel de pasionante ca si în „Nasul I".
În „Nasul II" însa, coruptia, josnicia, atractia violentei si acest bizar cod al infractorilor a carui apologie a facut-o seria „Nasul" sunt mult mai inteligent exploatate. Se poate ca aceasta senzatie sa fie creata si de juxtapunerea celor doua povesti, cea a acum atotputernicului fiu Michael si cea a începuturilor descurcaretului sau tata Vito.
Ei bine, Vito, pe care noi l-am vazut sub figura imperialului Marlon Brando, a fost întinerete doar un pârlit de sicilian izgonit din satul de bastina de niste mafioti de tara, care îi lichidasera toata familia. Ajuns în America, el va deveni întemeietorul si suveranul absolut al unui imperiu al crimei.
Michael, pe de alta parte, duce glorios mai departe traditia initiata de tatal sau: corupe politicieni, ordona asasinate (între altele, chiar si al fratelui sau Fredo) si patroneaza afaceri dubioase, fiind chemat la audieri chiar în fata Senatului.
Exista însa o majora diferenta între Michael cel din „Nasul I" si acest Michael, mafiot rutinat, nemilos în afaceri, ca si în viata de familie. Michael a fost la început un tânar idealist care s-a înrolat în marina americana, dând pe afara de patriotism si curaj. S-a întors din razboi decorat si a încercat, atât cât a fost omeneste posibil, sa se tina departe de afacerile taticului sau.
Nu a reusit, devenind în partea a doua tot ceea ce a fost si tatal sau, ba chiar mai mult decât atât. Câta amaraciune trebuie sa intre într-un om care îsi duce viata precum Michael Corleone ne arata Coppola fix în ultima imagine a filmului.
Dupa ce a ordonat uciderea fratelui sau, dupa ce a mai lichidat câtiva inamici de asemenea mafioti, dupa ce si-a facut tandari viata de familie, Michael este filmat undeva, lânga Lacul Tahoe, unde venise la pescuit. Singur, sau daca vreti în compania unui om cu care, la sfârsitul filmului, nici noua nu ne-ar mai prea veni sa ne gasim: Michael Corleone însusi.

Niciun comentariu: