miercuri, 4 iunie 2008

"PE ARIPILE VANTULUI"





Pe aripile vantului


“Pe aripile vantului” este un film aparut in anul 1939, este adaptarea romanului celebru cu acelasi nume, publicat in 1933, de catre Margaret Mitchell.
Margaret Mitchell s-a nascut si a trait toata viata in Atlanta. Suditsa prin nastere si educatie, a crescut in mijlocul povestirilor despre eroismul confederatilor, al evocarilor unui razboi care pentru cei ce luptasera in el nu se terminase niciodata. Acest roman a fost singura ei creatie, a lucrat la el timp de 10 ani si este un roman istoric in primul rand pentru ca surprinde exact perioada razboiului de secesiune, de dragoste (Rhett si Scarlett) si pot spune ca este un mijloc de a afla conceptiile sudistilor secolului al 19 lea.
Filmul respecta in mare parte actiunea cartii, desi este in principal un film de dragoste, partea istorica a cartii nu este accentuata.
Regizori: Victor Fleming, George Cukor, Sam Wood
Scenaristi: Margaret Mitchell, Sidney Howard, Ben Hecht
Durata: 238 minute
O scurta descriere ar fi: personajul principal este Scarlett O`Hara, ea este o femeie puternica, reuseste sa se ridice dupa razboiul de secesiune, este un caracter neobisnuit pentru secolul respective si frapeaza prin faptul ca incepe o munca in afaceri, ceea ce nu era obinuit in calitate de femeie in societatea sudista, drama ei se trage din faptul ca o mare perioada a vietii ei este indragostita platonic de Ashley, apoi se indragosteste de Rhett, dar realizeaza acest lucru prea tarziu…
Pentru rolul lui Scarlett O’Hara au fost intervievate 1 400 de actrite dintre care doar 400 au fost audiate interpretind anumite scene din film. Nici cind au inceput filmarile, regizorul nu se hotarise la actrita care va interpreta rolul personajului principal feminin, iar pe Vivien Leigh a cunoscut-o la citeva saptamini de la inceperea filmarilor si aceasta intilnire a fost hotaritoare. Bette Davis a refuzat rolul principal, deoarece a crezut ca va juca alaturi de Errol Flynn cu care ea refuza sa joace.
La o luna dupa publicarea cartii “Pe aripile vintului”, producatorul filmului David O. Selznick a cumparat drepturile pentru ecranizarea ei chiar de la Mitchell cu o suma fara precedent pentru vremurile acelea, 50 000 de dolari. Pentru desavirsirea capodoperei cinematografice, Leigh a lucrat 125 de zile si a primit pentru acestea 25 000 de dolari, iar Gable a muncit doar 71 de zile pentru care a primit insa 120 000 de dolari.
Chiar daca Clark Gable era considerat unul dintre cei mai atragatori barbati ai acelui an, Vivien Leigh i-a cam distrus aceasta reputatie afirmind in fata unor ziaristi ca nu i-au placut deloc scenele in care ea trebuia sa se sarute cu Clark, “deoarece acesta avea o respiratie foarte urit mirositoare”, a afirmat actrita.
Filmul a beneficiat de contributia mai multor regizori, pe linga Victor Fleming care a fost si premiat cu un Oscar pentru cel mai bun regizor, au mai participat la crearea filmului George Cukor, Sam Wood si chiar Alfred Hitchcock.
Titlu: Gone with the Wind - Pe aripile vantului
Producator: Selznick International Pictures
Distribuitor (international): Metro-Goldwyn-Mayer
Perioda filmare: 10 Decembrie 1938 - 11 Noiembrie 1939
Buget: 3.900.000 $
Incasari weekend: 1.192.593 $
Site oficial: Gone with the Wind
Distributie:
Clark Gable - Rhett Butler
Vivien Leigh - Scarlett O'Hara
Leslie Howard .. Ashley Wilkes
Olivia de Havilland - Melanie Hamilton
Thomas Mitchell - Gerald O'Hara
Barbara O'Neil - Ellen O'Hara
Evelyn Keyes - Suellen O'Hara
Ann Rutherford - Carreen O'Hara
George Reeves - Stuart Tarleton
Fred Crane - Brent Tarleton
Hattie McDaniel - Mammy
Oscar Polk - Pork
Butterfly McQueen - Prissy




Premiile Oscar:
• Premii castigate
Cel mai bun film
Cea mai buna scriere, scenariu (__rx__uncommitted__)
Cea mai buna realizare cinematografica
Cea mai buna scenografie
Cea mai buna editare de film
Cea mai buna actrita (Vivien Leigh)
Cel mai bun regizor (Victor Fleming)
• Nominalizari
Cea mai buna inregistrare de sunet
Cele mai bune efecte vizuale
Cea mai buna muzica dupa o coloana sonora originala
Cel mai bun actor (Clark Gable)
Cea mai buna actrita intr-un rol secundar (Olivia de Havilland)


3 comentarii:

Alina spunea...

nu am vazut filmul, dar am citit cartea, pe care o recomand oricui. mi-a placut fff mult

Anonim spunea...

cea mia buna ecranizare au fost multe sa stii

Margaret Mitchell - Pe aripile vantului spunea...

Pentru cei ce cauta cartea "Pe aripile vantului", o pot gasi aici:

Margaret Mitchell - Pe aripile vantului

Succes!