miercuri, 4 iunie 2008

Perfume: The Story of a Murderer

Filmul este o poveste despre crime si obsesii in Franta, secolul al XVIII-lea. Personajul principal,Jean-Baptiste Grenouille are un dar aparte de a identifica mirosurile si aromele olfactive ce-l inconjoara. Pentru ca el insusi nu are nici un miros, tanarul devine obsedat de ideea de a obtine si a pastra irezistibila aroma a feminitatii juvenile. Curand obsesia lui atinge limite paroxistice si douasprezece tinere sunt gasite moarte. Panica se declanseaza, iar parintii disperati incearca sa-si protejeze fiicele, in timp ce Grenouille inca mai cauta esenta care sa-i pemita crearea parfumului suprem.

Sa incerci sa creezi sentimente olfactive cu ajutorul aparatului cinematografic, este cu adevarat o provocare. Chiar daca mari regizori au refuzat realizarea acestui film, din motive evidente, tanarul regizor Tom Tykwer reuseste o capodopera, un film care socheaza atat prin imaginile prezentate, cat si prin povestea "spusa".Tom Tykwer a ecranizat o carte la care nu s-a incumetat nici marele regizor Kubrick. Filmul merita vazut, pentru ca a iesit superb din punct de vedere vizual, muzical (Tom Tykwer s-a implicat si in soundtrack).

Cel mai mult mi-au placut secventele in care se aratau diferite moduri in care se prepara parfumul pe vremea aceea.Dar,cu toate ca subiectul e interesant,iar imaginile sunt foarte realiste,filmul,l-am gasit prea lung sau prea plictisitor.

Are cateva secvente care pot fi percepute ca deranjante: copilul cu cordonul ombilical netaiat, insangerat, pe malul raului, tanarul Grenouille dezbracand fetele moarte, atingandu-le si pregatindu-le pentru imbalsamare, tot el mirosind hoituri de animale, faza hipnotica din final, cind toata lumea venita sa asiste la executie adoarme, sub vraja parfumurilor condamnatului.

In concluzie filmul merita vazut pentru ca este bun din punct de vedere tehnic,povestea este si ea buna,cu toate ca se simte diferenta fata de carte.

2 comentarii:

Alina spunea...

de mult timp voiam sa vad filmul asta. din cate stiu este si o carte dupa care s-a facut filmul

Specii de oameni spunea...

cartea e si mai tare.depaseste cu mult filmul