miercuri, 4 iunie 2008

RECENZIE - "Saw"

Thrillerul "Saw" sau, dupa traducerea in romana, "Puzzle mortal", este unul dintre cele mai apreciate filme de acest gen. Saw este regizat de James Wan si are in rolurile principale pe Danny Glover, Cary Elwes si Leigh Whannell. Este un film intens, foarte complex, cu o intriga naucitoare si un final surpriza care a socat publicul la festivalul de lansare.

“Este inspaimantator sa nu stii unde te afli sau ce se intampla cu tine, practic sa nu ai nici un fel de control. PUZZLE MORTAL este povestit din punctul de vedere al victimelor, nu din cel al politiei, asa cum se intampla de cele mai multe ori in thriller-urile cu care ne-am obisnuit. Pe masura ce filmul ruleaza, publicul descopera indicii odata cu personajele. Asa ca este foarte usor sa te identifici cu cei doi eroi." (Leigh Whannell)

Fiecare victima din acest film trebuie sa faca o alegere cutremuratoarede care de care depinde viata sa. Doi barbati se trezesc intr-o baie veche si murdara, legati de tevi cu lanturi . Intre ei se afla un cadavru care tine in mana un walkmen si un pistol. Fiecare gaseste cate o caseta audio in buzunar. Ascultand casetele, acestia afla ca se pot salva numai impuscandu-l pe celalalt intr-un timp de 8 ore... In alt plan apare o fata dependenta de droguri, Amanda, care nu a stiut sa isi pretuiasca viata si careia ucigasul, cunoscut sub numele de Jigsaw, incearca sa-i dea o lectie. Amanda trebuie sa caute cheia unui dispozitiv in stomacul unui cadavru ( care, de fapt, nu era chiar mort, ci doar lesinat ) intr-un anumit timp, altfel dispozitivul se va declansa automat si ii va face capul ferfenite.

Filmul uimeste atat prin subiect, prin felul cum reuseste sa mentina suspansul dar si prin intrebrile pe care ni le transmite: " Oare eu as fi dispus sa fac orice pentru a-mi salva viata? Oare eu profit indeajuns de viata mea si lucrurile pe care mi le ofera?".

Sunetele din scenele de suspans nu sunt tipice: niste viori scartaind si niste tobe batand enervant pe fundal. Apar ticaiturile de ceas, zgomote asemanatoare unor usi trantite, batai ale inimii, tipuri de sunete care nu apar in prea multe filme de acest gen. Deasemenea, lumina oarba, slaba, locuri intunecate care contribuie la realizarea unor imagini destinate filmului horror.

Desi filmul are atatea scene macabre, pline de sange si actiuni nemaivazute poate ca vrea sa transmita si un mesaj care iti da de gandit: incearca sa nu-ti bati joc de viata ta, ai grija cum o traiesti, ai grija ce profesie iti alegi, ai grija cum iti faci munca si incearca sa profiti cat mai mult de momentele placute ce-ti sunt oferite. (a sunat putin cam prea optimist, dar cam la asta ma trimite cu gandul acest film)


Iata si un mic filmulet cu cele mai reprezentative scene din primul film al seriei Saw.


Niciun comentariu: