duminică, 1 iunie 2008

The Rolling Stones: A bigger bang. 17 iulie 2007



Peste 50.000 de spectatori au participat anul trecut la mult-asteptatul concert sustinut de trupa The Rolling Stones pe Stadionul National din Bucuresti. Evenimentul a fost important atat pentru cei care ii asteptau inca din anii '70, cat si pentru generatiile noi, foarte multi tineri venind sa vada una din trupele ce au facut istorie in rock'n'roll.


Concertul de deschidere a fost sustinut de Iris, urmati de trupa britanica The Charlatans.Cei patru de la Rolling Stones, Mick Jagger, Keith Richards, Roonie Wood si Charlie Watts, insotiti de instrumentisti si de backing vocals, au urcat pe scena in jurul orei 21.25, concertul incepand cu melodia "Start me up". Au urmat "Let's spend the night together" si "Rought justice", dupa care chitaristul Keith Richards i-a luat locul lui Mick Jagger ca solist pentru doua piese, "You Got the Silver" si "Wanna Hold You". "Tumbling Dice" a fost piesa in timpul careia Mick Jagger i-a prezentat pe toti membrii grupului.


Momentul de maxim al concertului a fost mutarea trupei de pe scena principala pe scena B, aflata in mijlocul gazonului, aceasta mutare fiind facuta prin intermediul unei scene mobile. Astfel, piesele "It's Only Rock and Roll (But I Like It)", "Satisfaction" si "Honky Tonk Woman" au fost interpretate in mijlocul publicului. Inca de la primele acorduri ale binecunoscutei "Satisfaction", toti cei 50.000 de spectatori au fost in picioare, strigand "I can't get no" alaturi de Mick Jagger,aceasta fiind una din melodiile pe care multi au asteptat chiar 30 de ani sa o vada live.


"Paint It Black" si "Jumping Jack Flash" au fost ultimele melodii din playlist, urmand dupa "You can't always get what you want, cantata de Mick Jagger alaturi de Lisa Fischer.


Din punct de vedere organizatoric, concertul a avut cateva puncte slabe. In primul rand, accesul pe stadion s-a facut foarte greu, existand o coada interminabila la intrare. Acesta a fost motivul pentru care numerosi spectatori, printre care si eu, nu au vazut decat ultima parte a concertului The Charlatans din deschidere. O alta problema a fost cea a cozilor de la standurile cu bauturi, fiind nevoie de cca 15 minute de inghesuiala pentru o Cola, in conditiile in care afara erau in jur de 30 de grade.


Cu toate astea, evenimentul in sine a fost unul foarte important, fiind cel mai mare si cel mai elaborat concert ce avusese loc pana atunci in Romania. Desigur, au existat pareri pro si contra, insa The Rolling Stones raman The Rolling Stones, un punct de reper in muzica. Concertul de la Bucuresti a fost de altfel penultimul concert al trupei, acestia retragandu-se dupa ultima reprezentatie , cea de la Londra.

2 comentarii:

Alina spunea...

considerand ca sunt una dintre trupele mele favorite, as fi vrut sa fiu acolo. din pacate nu am fost...totusi, simpla idee ca rolling stones au fost in romania makes my heart melt. de-abia astept sa apara shine a light pe ecrane. sa te vad atunci ruxi daca scrii si despre el :P

Ioana spunea...

shine a light, huh?

cand am vazut " rolling stones " m-am gandit " sunt sigura ca ruxi a postat "
cand ma uit mai jos, " postat de ruxi " :))