marți, 6 mai 2008

Henri de Toulouse-Lautrec

Henri de Toulouse-Lautrec (n. 24 noiembrie 1864, Albi - d. 9 septembrie 1901, Malromé/Gironde) a fost un pictor francez din perioada post-impresionistă. În ciuda faptului că experienţele diferitelor curente artistice de la sfârşitul secolului al XIX-lea nu-i erau străine, activitatea sa nu poate fi încadrată în vreo categorie schematică. O spunea el însuşi: "Nu aparţin nici unei şcoli. Lucrez singur în ungherul meu". Originalitatea picturii sale corespunde personalităţii sale neobişnuite. Stilul lui deosebit de personal i-a dat posibilitatea să capteze spiritualitatea epocii sale, a acelei epoci în care a trăit şi pe care a observat-o atât de pătrunzător.
Nu se rupe de temele aflate aproape de naturalism, în acelaşi timp utilizând în activitatea sa formele sintetice aflate în armonie cu ironia sa atât de caracteristică Dimpotrivă, comentariile sale satirice sunt pline de simpatie caldă. Aceasta este mărturisită de afişele care o reprezintă pe dansatoarea Jane Avril sau de portretul cântăreţei de cabaret Yvette Guilbert.



Toulouse-Lautrec - Ambassadeurs: Aristide Bruant, 1892, Colecţia Baldwin
Toulouse-Lautrec - Moulin Rouge - La Goulue, 1891 - Afiş
În martie 1890, la cel de-al şaselea Salon al Independenţilor, Toulouse-Lautrec prezintă tabloul "Dansul la Moulin Rouge".



Toulouse-Lautrec - Dansul la Moulin Rouge, 1889-1890 - Philadelphia Museum of Art

Dansul Can-can este o arta?, Afisul cu prezentarea unui spectacol de cabaret crede-ti ca ar atrage tineretul romanesc sa invete sa danseze acest dans?

3 comentarii:

BOGDAN TEODORESCU spunea...

[E asa de tirziu Radu, incit credeam ca dormi!]
Simpatic articolul tau si cam pe masura ta, dar te rog sa-mi raspunzi tu inainte de altii, poti sa inveti dansul acesta, ca tare-as da orice sa te vad! -Reiau tonul serios si iti atrag atentia ca arta, in general, chiar si aceea care pretinde ca implica interventia directa a publicului consumator, se exprima discret. Numai consumatorii (de arta) de teapa artistului ar putea sa ia in seama in felul lui don Quijote care ii imita pe eroii din carti, imaginile lansate de artist. Eu de pilda, as putea sa incep sa dansez dupa un spectacol de dans si in niciun fel dupa o imagine, oricit de dinamica si antrenanta ar fi aceasta. In plus, cabaretul e mai degraba un dans sau un spectacol pentru fete, care poarta fuste si desuuri! Un barbat care face sfoara pe scena e in mod obisnuit imbracat in pantaloni lungi, chiar si cind dansatoarele au busturile goale. Cu bine!
prof. B.T.

Radu:> spunea...

Daca ma-s straduii putin s-ar putea sa-mi iasa..numai ca nu sunt atat de atras de dansul acesta ... in plus dupa cum ati spus cabaretul este un dans mai mult pentru fete..asa ca le las pe ele sa comenteze intrebarea mea:))

BOGDAN TEODORESCU spunea...

STRADUI! atentie la citi de "i" rispim!
M-AS nu "ma-s"!