vineri, 2 mai 2008

Willy Pragher







Willy Pragher si-a infipt radacinile in doua culturi:cea germana si cea romana.S-a nascut in Berlin si s-a consacrat ca fotograf profesionist surprinzand realitatile celor 2 societati in perioada interbelica!
Perioada din Romania inseamna din puncte de vedere fotografic 12.000 de imagini.Colectia este pastrata la Arhivele Statului din Freiburg si constituie pentru epoca respectiva cea mai mare colectie a unui fotograf din afara Romaniei.


Willy Pragher n-a excelat niciodata in studiul stiintelor exacte,desi tatal sau era la vremea respectiva un cunoscut inginer chimist,originar din Bucuresti.Dimpotriva a manifestat de timpuriu inclinatii si talent pentru zona artistica a disciplinelor scolare.




Educatia

Se naste in 4 mai 1908 la Berlin,intr-o familie provenind din burghezia instarita a vremii.
Mama sa fiind originara din Saxonia.Resedinta bucuresteana a bunicilor,casa de vacanta a familiei de la Predeal,precum si concediile petrecute in mod regulat in statiuni ca Bad Ischl sau Nizza sunt o dovada graitoare a statului lor social de familie avuta.
In primii ani a beneficiat de o educatie scolara obisnuita.La intrarea Romaniei in razboi impotriva Germaniei,in august 1916,a fost exmatriculat pe motiv ca tatal sau este cetatean al unei puteri inamice.A fost reprimit la cursuri abia in 1918,dar eliminarea din scoala l-a marcat prfund,la unele materii,in special la disciplinele realiste,fiindu-i aproape imposibil sa recupereze.Mai mult,in loc toceasca latina,greaca si matematica,Willy Pragher prefera sa scrie compuneri despre sistemul midern de transport public din orasul sau natal sau sa construiasca o macheta a unei statii de tren urban.In acelasi timp,ia lectii de saxofon si trompeta,fiind totodata bateristul formatiei de jazz a scolii.De asemenea,se preocupa pentru teme ale noii teorii a formelor arhitecturale,manifestand interes fata de stilul Bauhaus si diferitele ateliere ale acestuia.
 Primele incercari fotografice le face in anul 1924.Cele dintai imagini sunt peisaje din Predeal si Sinaia,stranse sub titlul "Impresii romanesti" in brosura "Amintiri din vara anului 1924".Fotografiile le-a realizat cu aparatul de fotografat al tatalui sau,un Minimum Palos 9/12.Din anul 1928 detin propriul sau aparat de fotografiat,Un Zeiss cu placa fotografica de 9 /12.




Intre anii 1929-1930 devine ucenic zetar si se pregatesteprofesional in tehnica fotografiei si a reproductiei la Editura Ullstein.O vreme este practicant la studioul de film de animatie Schumann din Berlin.Urmatorii  doi ani face primii pasi catre statulul de fotograf profesionist,infiinteaza o agentie fotografica si intreprinde mai multe calatorii in scop fotografic in alte landuri germane si in Europa.Izbungnirea celui de=al 2-lea Razboi Mondial il gaseste ca grafician si fotograf publicitar la o companie petroliera din Bucuresti.Willy Pragher obtinu-se o oferta din partea Sociteatii Romanesti de Distribuire a Combustibilului Osin ca fotograf si grafician in cadrul secite de publicitate.A acceptat imediat oferta urmandu-si parintii care parasisera Germania deja din anul 1937 si se stabilisera in Romania.






4 comentarii:

Ion Ana Madalina spunea...

Interesant. Sincera sa fiu, nu am mai auzit pana acum de Willy Praghel. Acest articol a reprezentat pentru mine o ocazie de a afla ceva nou.
Willy Praghel este dovada vie ca nu tebuie sa fii neaparat un elev stralucit pentru a avea talent sau pentru a realiza ceva, ci ca este necesar sa faci cerea ce-ti place, indiferent de situatia sociala, conjunctura istorica, inclinatiile parintilor.
Ma bucur mult ca cineva a facut cunoscuta tara mea peste hotare si, mai ales, ma bucur ca aceasta persoana nu si-a iutat originile romanesti, in ciuda educatiei germane.

bahluviensis spunea...

Mi-ar place sa am mai multe informatii despre fotografiile facute in Romania.

Anonim spunea...

Fotografia cu autobuzul suspendat este din Bucuresti sau din alt oras?

Anonim spunea...

Praga