marți, 6 mai 2008

Importanta artei vizuale- The Wall (Pink Floyd)





The Wall este filmul concept al trupei Pink Floyd, realizat in 1979, avand drept suport muzical albumul cu acelasi nume.

Superficial privit, filmul prezinta viata unui star-rock, pe nume Pink, si esecul sau de a se integra in societate. Tatal sau este ucis in Al Doilea Raboi Mondial, fiind nevoit sa creaca alaturi de o mama protectiva in societatea britanica post-belica.Filmul urmareste interiorizarea treptata a personajului, punctata de diverse evenimente ce ii afecteaza evolutia, precum conflictul cu parintii, cu sistemul educational, incapacitatea de a transmite afectiune, si in final esecul in dragoste, culminand cu crearea practica a unui "zid" intre el si societate.

Aspectul profund al filmului consta in perceperea existentei permanente a unor ziduri, intre parinti si copii, intre elevi si profesori, intre artisti si public. De asemeni, se regaseste o crticica subtila a societatii britanice post-belice, si sunt remarcate efectele psihologice ale razboiului, precum preocuparea personajului pentru totalitarism si prezenta unor simboluri sugestive.

Imaginile simbolice, de multe ori socante, sunt insotite de muzica albumului The Wall semnat Roger Waters si David Gilmour. Versurile insotesc actiunea : pierderea tatalui (The Thin Ice), abuzul educational (Another Brick in the Wall), problema mamei protective(Mother), esecul in dragoste (Don't Leave Me Now).

The Wall reprezinta un moment de referinta in cinematografie, si de asemeni pentru fiecare generatie, depasind statutul unei simple opere rock.


un link reprezentativ pentru The Wall :

http://www.youtube.com/watch?v=tkJNyQfAprY

3 comentarii:

Alina spunea...

este unul dintre filmele pe care chiar vreau sa le vad. ce imi place f tare la ideea acestuia este faptul ca trateaza probleme reale, de care toti ne lovim la un moment dat mai ales adolescent fiind. daca nu ai stii cine sunt pink floyd sau daca nu ai fi ascultat vreodata o melodie de-a lor("Wish you were here" e un pic de social suicide sa nu o stii), totusi daca ai vedea filmul cred ca ti-ai da seama ca ei nu sunt doar o alta trupa care scot un lung-metraj. filmul chiar vrea sa transimta ceva. tot ce mai ramane acum de facut este ca si noi sa intelegem mesajul. foarte bine gandit, Ruxi :P

Ioana spunea...

am vazut filmul cand eram mai mica, acum vreo 5 ani, nu am inteles prea multe la vremea aia, insa stiu ca mi-au ramas intiparite in minte o groaza de imagini din film. un film pe care nu il poti uita, mai ales ca este insotit de muzica exceptionala pink floyd

Anonim spunea...

Da Ruxi, foarte bine gandit..;)). De abia astept sa vad filmul. Recunosc ca am fost profund impresionata de cele relatate. Intr-adevar filmul merita vazut..;)